С ролкови вериги се предава въртеливо движение между валове

Задвижващи верижни колела, задвижвани верижни колела, ролкови вериги – това са частите на верижни предавки – механизми за предаване на въртеливо движение между валове. Верижните предавки имат голямо разпространение в индустрията. Ролкови вериги се използват за предаване на движение в крановете, багерите, в селското стопанство, дърводобивната и дървообработваща промишленост, смесителни и други машини. Те имат някои основни предимства – могат да работят при различни междуосеви разстояния без проблеми, имат малки размери, поддържат постоянно преводно отношение, имат голям коефициент на полезно действие, работят без приплъзване.

Тези ролкови вериги имат и недостатъци – шумни са, работят неравномерно при малък брой зъби или износени зъби. Има няколко вида ролкови вериги – товарни, теглещи и предавателни. Всички ролкови вериги спадат към предавателните. Те се произвеждат  по-различни от другите. Състоят се от ролки, свободно поставени върху втулките. Втулките са пресовани в двата края, след като са надянати пластините. Ролките значително намаляват триенето и износването на веригата при работа. Ролките се търкалят по зъбното колело, така намаляват не само износването, а и триенето и загубата на енергия. Размерите и формата на всички ролкови вериги се определят от приложението им. Произвеждат се едноредови, двуредови и с повече редове, в зависимост пак от работата им и натоварването, което трябва да понасят. Задвижващ вал предава на друг вал движението чрез ролкови вериги.

Едно от положителните качества на този начин е, че може да задвижва един или няколко вала, някои от които в противоположна посока на останалите. По същия този начин може да се задвижва друг вал на достатъчно голямо разстояние, като предавателното отношение не се променя. Когато е голямо разстоянието между валовете, провисването на се предотвратява чрез поставянето на опъвателна станция. Опъвателната станция се прави подвижна, за да може да поема разтягането на веригата. Друг начин за предотвратяване на провисването е чрез поставяне на плъзгаща плоскост, по която да върви веригата. В такива случаи всякакъв вид ролкови вериги не могат да се движат с големи скорости. Скоростите, с които се движат, не надвишават 40m/s . Редно е, за да удължим живота им, те да се смазват редовно или на пътя им да се монтира мазителна станция. Често те изпълняват и други функции, като например на режещ инструмент във верижните триони. В този случай на някои от звената се прикрепят допълнителни пластинки със специална форма – режещ ръб, чиято форма зависи от вида на режещия инструмент или материала, който ще се реже. Ролкови вериги се използват още във телфери, лебедки, макари електро и мотокари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *